Pasta czyli makarony

Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Spośród wielu wariantów, jakie proponuje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń i duża porcja składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie potrawy

Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie dania

Makarony to baza kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. Nowa restauracja na mapie Krakowa Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również lasagne, tortellini, piada oraz szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film