Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich posiłków.
Wino polskie
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić także z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara zasada mówi, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina może być podawana albo z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.