Tajniki kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia polska ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na kształt kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w takim razie przeróżne tradycje, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, które tuzinkowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w głównej mierze to, iż najistotniejszym oraz w najwyższym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z różnorodnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma rzeczywiście dużo do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści podkreślają, że jest apetyczna i sycąca.